Keman
air merupakan tumbuhan herba yang mempunyai pelbagai khasiat perubatan. Ia
dikatakan boleh menjadi penyejuk badan terutama untuk meredakan demam panas.
Pokok ini juga digunakan oleh orang-orang dahulu untuk mengubati penyakit
resdung dan masalah telinga.
Keman
air sesuai dijadikan sayur dan ulam. Malangnya, di Kelantan keman air dianggap sekadar
tumbuhan biasa. Tidak banyak orang yang tahu bahawa keman air boleh dibuat sayur dan ulam.
Keman
air tumbuh di atas permukaan air dari keluarga Leguminaceae turut dikenali dengan
nama lain iaitu keman gajah, kangkung puteri, tengki dan setangki.
Kajian
juga mendapati setiap 100 gram keman air mengandungi 90 gram air, protein (6.4
g), lemak (0.1 g), karbohiderat (0.8 g), serat (1.8 g), ssh (1.2 g), Ca (387
mg), posforus (7 mg), Fe (5.3 mg), vitamin A (5,155 IU) , vitamin B1 (0.12 mg), vitamin C (1.8 mg), niacin (3.2 mg) dan sebanyak 134 kilojoule tenaga.
Keman
air banyak tumbuh di dalam tali air dalam kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu
(KADA). Pertumbuhannya amat cepat sehingga menutupi laluan air di tali air berkenaan.
Untuk mengatasi masalah itu, KADA terpaksa mengeluarkan peruntukan untuk membersihkan
laluan air itu.
KADA
perlu mengambil insentif memperkenalkan keman air sebagai sayur dan ulam kepada
rakyat Kelantan. Jika ramai minat makan keman air, ia dapat mengatasi masalah tali air
tertutup kerana terlalu banyak dan subur tumbuh.
No comments:
Post a Comment