Pokok
berembang (Sonneratia caseolaris) selalunya tumbuh di tepi sungai berhampiran
laut yang ada pasang surut air masin. Selain dikenali dengan nama berembang,
pokok ini juga dikenali dengan nama gedabus, pedada dan perepat.
Pucuk
muda berembang dimakan mentah atau dicelur dan boleh dicecah bersama sambal
belacan, budu, cencaluk atau pencecah yang lain.
Buah
berembang berbentuk bulat yang agak leper dan kulitnya licin. Buah mudanya pula
boleh dibuat sambal dan dimakan bersama nasi. Buah mudanya berasa lemak-lemak
masam.
Buah
berembang rasanya masam ketika masih mudah dan bertukar masam manis apabila
telah ranum. Buah berembang muda juga boleh dibuat sayur.
Buah
berembang masak juga boleh dijadikan sirap dan jem dengan cara
memasaknya.
Pokok
berembang mempunyai keistimewaan tersendiri kerana kini dijadikan produk
pelancongan yang "ajaib" di Malaysia iaitu terdapat banyak
kunang-kunang atau kelip-kelip datang pada malam hari untuk menghisap
manisan bunga pokok berembang.
Sebab
itu, pokok berembang di kawasan tumpuan kelip-kelip akan dijaga dan diurus
dengan baik. Pokok berembang ditanam untuk menambah bilangannya bagi menjadi
habitat kunang-kunang.
Buah
berembang diminati ikan patin. Sebab itu, ada pemancing menggunakan buah berembang
sebagai umpan.
Kebanyakan
pemancing menggunakan buah berembang yang mengkal atau yang agak lembut untuk
dijadikan umpan. Buah yang mengkal agak lembut dan berbau harum masam menarik
minat ikan patin.
Terpulang
pada pemancing hendak menggunakan teknik yang digemari untuk mengcangkuk umpan.
Sama ada nak cakuk sebiji terus atau sebelah sahaja atau diricih lalu dicakuk
seperti sate.
Buah
berembang yang sudah ranum lagi menarik minat ikan patin tetapi susah untuk
dicakuk pada mata kail kerana mudah hancur dan terlerai daripada mata kail.
Ada
pemancing membungkus buah berembang ranum dalam net atau jaring yang halus lalu
dicakuk pada mata kail. Selain ikan patin, ikan lampam juga berminat dengan umpan
buah berembang yang ranum.
No comments:
Post a Comment