Kemili (Coleus tuberosus) merupakan sejenis
tanaman jenis ubi dari keluarga Roxburghiaceae. Nama lain kemili ialah ubi
keling dan kentang jambut. Di Kelantan, nama ubi keling lebih popular. Jika
disebut ubi kemili, rasanya banyak orang Kelantan tidak mengenalinya.
Kemili adalah sama famili dengan pokok
bunga ati-ati. Pokok ini dipercayai tumbuhan tempatan dan tumbuh secara liar di
kawasan hutan dan kebun terutama di kawasan tanah yang baharu dibuka, khasnya
kawasan tanah gambut.
Ubi kemili adalah sejenis pokok menjalar di
atas tanah serta mempunyai akar rambut. Daunnya berwarna hujau muda dan
berkerinting serta permukaan daun yang agak berbulu. Ubi kemili berada di
bahagian akar pokok yang terbentuk dari akar yang membengkak.
Ubi kemili mempunyai kulit yang lembut
berwarna hitam. Isinya berwarna putih jernih dan apabila dimasak akan menjadi
putih. Ubi kemili mengeluarkan bau yang harum dan enak apabila di masak atau
direbus .
Ubi kemili direbus atau dimasak seperti
juga ubi-ubi lain. Ubi ini juga menjadi ramuan dalam masakan daging, ikan, sup
atau sayuran lain sebagai penyedap rasa dan memaniskan masakan itu.
Daun mudanya juga dibuat sayur dan menjadi
ramuan penyedap rasa dalam masakan sayuran.
No comments:
Post a Comment