Ubi keledek cilembu berasal dari Kampung Cilembu, Bandung, Indonesia. Keistimewaan
cilembu di tempat asalnya ialah rasa yang manis. Ia dianggap sebagai ubi
keledek termanis di dunia. Jauh lebih
manis daripada japanese sweet potato atau ubi keledek jepun. Enaknya tidak
tertandingkan.
Cilembu
sedap dimakan panggang atau bakar, selain direbus dan dijadikan kuih. Ia menjadi pilihan penggemar ubi keledek.
Usaha
menanam cilembu di Malaysia tidak membawa ‘keturunan’ seperti asal di
Indonesia. Cilembu di Malaysia tidak semanis atau sesedap yang ditanam di
tempat asalnya.
Mengapa
perkara ini terjadi? Kalau benihnya diambil dari sana, mengapa hasilnya tidak
sama?
Satu
dapatan kajian oleh Agustina Monalisa Tangapo menerusi kajian untuk tesis Phd
beliau di Institut Teknologi Bandung (ITB) menjelaskan bahawa rahsia kemanisan
cilembu di Indonesia adalah dibantu oleh mikrobes atau sejenis bakteria.
Bakteria
rizosfera dan endofit yang kaya di bumi Cilembu telah bekerja secara senyap
memberikan kemanisan ubi yang luar biasa itu.
Mengikut
Dr Augustina, jika bakteria ini dikembang biakkan di bumi yang lain juga,
kemanisan cilembu tetap terhasil.
Justeru,
jika kita mahu cilembu di Malaysia juga rasanya manis, maka mikrobes ini
nampaknya perlu dihijrahkan segera ke Malaysia atau cari seperti itu yang telah
hidup di negara kita.
No comments:
Post a Comment