Ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea
batatas merupakan
sejenis makanan berkanji yang berasal dari keluarga Convolvulaceae.
Dalam dialek Kelantan, ubi keledek
dipanggil ubi setelo, memang terkenal di negeri bergelar Cik Siti Wan Kembang
Tanah Rendah Sekebun Bunga itu.
Ubi keledek banyak varieti sama ada tempatan atau luar negara. Ia bukan
sahaja berbeza pada warna kulit dan isi, bahkan rasanya.
Antara varieti baharu ialah keledek lembayung. Varieti luar negara yang
terkenal ialah ubi keledek jepun dari Jepun dan ubi keledek cilembu dari
Indonesia.
Ubi keledek adalah
tumbuhan yang mudah didapati di kawasan tropika dan beriklim sederhana. Di Malaysia,
ubi keledek bukanlah sesuatu yang asing lagi malah ianya dikenali oleh hampir
semua lapisan masyarakat dan usia.
Ubi keledek sering
dijadikan bahan utama dalam pembuatan kuih-muih tradisional seperti kuih keria,
cek mek molek, cucur badak dan lain-lain.
Ubi keledek juga sedap
dimakan yang direbus atau pun digoreng. Di Kelantan, keledek yang
dipotong kecil dan dicelup tepung, kemudian digoreng dipanggil kaki ayam.
Selain sedap dimakan,
ubi keledek juga mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
Penanaman keledek dilakukan melalui keratan batang atau
menggunakan isi. Ia mudah ditanam dan membesar. Bagi mereka tidak mempunyai
kawasan tanah, boleh ditanam di dalam pasu. Masa untuk mengeluarkan hasil
adalah antara tiga hingga empat bulan mengikut jenisnya.
Penggunaan ubi keledek sebagai sumber makanan wajar ditingkatkan
untuk menggantikan bahan makanan lain, terutama gandum yang perlu diimport dari
luar negara.
Galakkan ahli keluarga anda makan ubi keledek.
Antara komponen
berkhasiat terdapat dalam ubi keledek ialah:
Beta karoten. Beta karoten adalah salah
satu komponen yang mempunyai sifat anti oksida yang boleh ditemui di dalam
sayur-sayuran ataupun buah-buahan yang mempunyai warna jingga atau merah.
Apabila makanan yang mengandungi beta karoten dihadam oleh badan, beta
karoten akan ditukar ke dalam bentuk vitamin A di dalam badan.
Riboflavin. Riboflavin atau nama lainnya
vitamin B2 adalah sejenis vitamin larut air.
Antara fungsi komponen ini adalah terlibat di dalam penghadaman
karbohidrat, protein dan lemak yang akhirnya akan membekalkan tenaga kepada
tubuh badan kita.
Ianya juga penting kepada kesihatan kulit, sistem penghadaman, sel darah
dan organ-organ utama.
Niasin. Niasin atau juga dikenali sebagai vitamin B3
merupakan salah satu vitamin yang terkandung di dalam ubi keledek. Komponen ini
merupakan sejenis vitamin yang larut air di mana ianya boleh disingkirkan oleh
badan.
Antara fungsi niasin adalah membantu dalam penghasilan tenaga, dan bersifat
antioksida.
No comments:
Post a Comment