Pokok
asam gelugur merupakan sejenis pokok saka berbuah yang mempunyai akar tunjang
dan mampu mencapai ketinggian sehingga 10-15 meter.
Batangnya
dari kayu keras berwarna kelabu. Daun tunggal, besar, bujur memanjang, berwarna
hijau gelap dengan permukaan atasnya berkilat, pucuk muda berwarna kemerahan
bertukar hijau tua apabila matang.
Bunganya
mempunyai kelopak dan berwarna merah kekuningan yang keluar dari celah ketiak
daun. Buah asam gelugor berwarna hijau cerah ketika muda dan akan jingga
kekuningan apabila matang.
Buah
gelugur mempunyai biji keras dan mempunyai rasa yang sangat masam. Bentuk buah
asam gelugor berbeza-beza mengikut varieti iaitu ada yang bulat, oval dan
bentuk oblong serta mempunyai ketak.
Berat
buah gelugur antara 100-700 gram sebiji dan mempunyai garis pusat antara 6-11
cm. Buahnya mempunyai 12-16 ketak.
Nama
botani bagi asam gelugur ialah Garcinia Cambogia. Ia juga dikenali sebagai
Garcinia Atroviridis. Tumbuhan liar ini banyak terdapat
di negara Asia terutamanya Malaysia. Ia dijadikan sebagai sumber
ekonomi dan mempunyai nilai perubatan sejak turun-temurun.
Buahnya
berwarna kekuningan berbentuk seperti buah labu selalu digunakan dalam masakan.
Ekstrak garam kalsium Acid Hydroxy Citric (HCA) daripada asam gelugur terhasil
daripada air buahnya. Ia tidak bertoksik, tanpa perasa dan tidak
berbau. Kandungan asam gelugur terdiri daripada 50% unsur aktif dan 70%
HCA.
Antara
khasiat buah gelugur ialah:
-
Mengawal kolesterol
Ekstrak
garam kalsium Acid Hydroxy Citric (HCA) daripada asam gelugur terhasil
daripada air buahnya. Ia tidak bertoksik (beracun), tanpa perasa,
serbuknya tidak berbau dijadikan sebagai herba alternatif yang amat berkesan
untuk mengawal kolestrol. HCA bertindak mengekang, menghalang dan menghadkan
pengumpulan asid-asid lemak dan kolesterol (lipogenesis) dalam badan.
-
Mengurangkan berat badan
Asam
gelugur membantu mereka yang ingin mengurangkan berat badan. Ia juga
digunakan sebagai ubat menghilangkan selera makan, mengehadkan penyerapan dan
pembentukan lemak, kolesterol dan pengumpulan lemak (triglycerides).
Penemuan
terbaharu mendapati HCA juga dikatakan mampu menyekat selera makan seperti
fungsi serotonin. HCA juga bertindak menghalang penukaran makanan bergula
dan berkanji kepada lemak. Ini bermakna HCA dipercayai mampu membantu
menyekat penghasilan lemak.
Kajian
telah membuktikan HCA mengurangkan aktiviti penting enzim dalam metabolisma
lemak. Penukaran karbohidrat ke lemak memerlukan enzim yang dipanggil Citrate
Lyase. HCA untuk seketika melambatkan tindak balas enzim, menghalang
pembentukan asid lemak menyebabkan kurang lemak tersedia untuk penyimpanan sel
sel.
Resepi
air asam gelugur untuk menurunkan berat badan.
Bahan-bahannya:
3
keping asam gelugur
1
batang serai
3
biji bunga lawang
3
biji bunga cengkih
1
batang kulit kayu manis
Satu
helai daun pandan
1
inci halia yang diketuk
3
sudu madu
1
sudu halba
1
biji lemon yang dihiris nipis.
Caranya,
rebus kesemua bahan dalam periuk sehingga menggelegak. Tapiskan badan-bahannya,
ambil air. Minum satu cawan pagi dan satu cawan malam setiap hari. Air lebihan
boleh disimpan dalam peti sejuk dan panaskan sebelum diminum.
-
Masalah penghadaman
Digunakan
untuk mengatasi masalah penghadaman. Minum air rendaman asam keping apabila
anda mengalami masalah sembelit atau cirit-birit.
-
Merawat masalah kecacingan
Amalan
meminum air rendaman asam keping membantu untuk merawat masalah kecacingan. Ia
membunuh cacing dewasa dan telur cacing serta semua parasit yang ada dalam
badan.
-
Tumor
Dalam
amalan Perubatan India kuno (Ayurveda) asam keping juga digunakan untuk merawat
tumor. Pesakit yang mempunyai tumor diberikan minum air rendaman asam gelugur
setiap hari.
-
Mengecutkan rahim
Amalan
meminum air asam gelugur semasa berpantang dipercayai untuk mempercepatkan
proses mengecutkan rahim. Ianya kini digunakan secara meluas untuk produk
mengurangkan berat badan di Eropah. Cara pengambilannya:
*
Cara pertama:
Ambil
satu atau dua keping asam keping dan masukkan ke dalam segelas air panas.
Biar beberapa jam sehingga asam keping menjadi kembang dan air menjadi
suam. Minum setiap pagi dan malam. Jika diamalkan selalu insya-ALLAH perut
buncit akan mengempis.
*
Cara kedua:
Bilas
tiga keping asam gelugur atau asam keping dengan air bersih. Masukkan
dalam bekas minuman bersaiz 500 ml – 1 liter. Masukkan air panas. Jangan
masukkan gula. Setelah suam, minum seperti minuman biasa sepanjang
hari. Sekiranya air habis, tambahkan air lagi. Jika hilang rasanya,
tukarkan dengan asam keping baru.
-
Merawat masalah pencernaan dan sakit perut
Air
rebusan kulit buah asam gelugur juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat
masalah perut seperti masalah sistem pencernaan, sakit perut, kembung, sebu dan
sebagainya.
-
Mengurangkan gejala reumatisme
Reumatisme
adalah penyakit radang sendi yang selalu dikaitkan dengan gout dan artritis.
Apabila diserang reumatisme, sendi-sendi pesakit akan terasa ngilu
dan mencucuk-cucuk, lalu menjalar ke anggota sendi yang lain. Amalan
meminum air rebusan asam keping membantu mengurangkan gejala reumatisme.
-
Mengurangkan tekanan darah tekanan darah tinggi
Selain
itu buah asam keping dikatakan berupaya mengurangkan tekanan darah
tinggi. Sebagai alternatif kepada ubat yang dibekalkan oleh hospital, pesakit
darah tinggi juga boleh mengamalkan air rebusan asam gelugur setiap pagi.
-
Merawat sakit telinga
Perubatan
Melayu zaman dahulu menggunakan rebusan air daun dan akar asam gelugur untuk
menyembuhkan sakit telinga melalui titisan ke dalam telinga.
-
Meredakan sakit gigi
Buah
asam gelugur juga dikatakan mampu melegakan sakit gigi. Caranya adalah dengan
mengambil sekeping asam gelugur dan kemudian basuh hingga bersih sehingga
menjadi sedikit lembut. Tampal atau selitkan di celah-celah antara gusi dan
bahagian pipi selama 10 hingga 15 minit. Kemudian kumur dengan air suam.
-
Merawat kencing kotor
Asam
gelugur membantu merawat masalah kencing kotor dengan cara membersihkan pundi
kencing daripada bakteria yang menjadi punca masalah tersebut.
-
Menurunkan suhu badan semasa demam
Jika
anda demam, boleh minum air rebusan asam jawa untuk menurunkan suhu badan yang
sedang panas. Tambah sedikit madu atau gula batu kalau tak berselera nak minum
air asam jawa yang masam.
-
Membantu mencantikkan kulit
Khasiat
asam keping yang tak ramai orang tahu. Asam keping adalah bahan awet muda yang
membantu mengekalkan keremajaan kulit. Selain itu ia juga membantu menghaluskan
kulit dan mencerahkannya.
- Mengurangkan
stres
HCA
yang terkandung dalam asam gelugur ini mampu meningkatkan hormon dan
membuat mood menjadi ceria dan kurang stres.
-
Melancarkan menstruasi
Air
asam gelugur mampu melancarkan kadar menstruasi wanita dan mengurangkan sakit
senggugut. Rebus asam gelugur dan airnya perlu diminum bagi pelancaran ketika
haid.
-
Mengimbang kadar metabolisme
Metabolisme
dalam badan kita sering berlaku reaksi kimia yang tidak seimbang. Kandungan HCA
dalam asam gelugur dapat mengimbangkan reaksi kimia tesrsebut dan
membuatkan proses pencernaan lebih efektif dengan peningkatan kadar metabolisme
dalam badan.
-
Meningkatkan sistem imunisasi
Kandungan
vitamin C yang tinggi dalam asam gelugur mampu meningkatkan sistem imunisasi
dalam badan dan mampu meningkatkan tindak balas badan untuk melawan pelbagai
jenis penyakit dengan lebih mudah.
No comments:
Post a Comment