Saturday, 19 February 2022

UBI SAREK SEDAP DIJADIKAN PENGAT

 
Ubi sarek sejenis keladi unik kerana ketika mula tumbuh seakan-akan bunga keluar dari tanah. Ukuran bunga hingga mencecah lebih suku meter tinggi dan mengeluarkan bau yang tidak enak terutama ketika hampir 'mati' sebelum muncul daun dan batang.

Pokok sarek juga dipanggil ubi kekek atau ubi ular kerana batangnya mempunyai corak seperti ular.

Sekarang ini ramai tidak kenal pokok ubi sarek. Kalau ada tumbuh di kawasan kampung pasti mendapat perhatian ramai.

Ubi sarek merupakan sejenis tumbuhan yang berbatang lembut seperti batang keladi, daunnya pula berbentuk jejari. Ubinya besar bertekstur seperti isi keladi tetapi bunganya berbau busuk.

Ubi sarek tidak dipeduli oleh sesetengah orang disebabkan rasa gatal dan tidak sesuai dimakan kerana mengandungi kalsium oksalat yang boleh menyebabkan pening dan rasa loya. 

Ubi sarek boleh dijadikan makanan melalui penyediaan tertentu. Ubi sarek boleh dimakan walaupun gatal dan mungkin beracun. Ubi ini direbus beberapa lama, ditumbuk halus, dikeringkan dan dimasak.

Cara menghilangkan racun adalah dengan merendam ubi yang telah direbus dengan air mengalir sebelum ditumbuk dan dimasak sekali lagi sebelum dimakan.

Di Kelantan pada zaman dahulu, ubi sarek digunakan sebagai campuran dalam bubur asyura. Ini sesuai dengan konsep asyura yang mencampurkan pelbagai bahan yang diperoleh atau didapati di sesuatu kawasan.

Bagaimanapun amalan itu kurang diamalkan sekarang ini kerana bahan membuat asyura kini 'ditetapkan' mengikut resipi tertentu. Tambahan pula, ubi sarek kini jarang ditemui apabila banyak tanah kini telah dibangunkan, menyebabkan baka ubi sarek semula jadi pupus, sedangkan tidak ada orang menanamnya.

Ubi sarek juga boleh dibuat pengat, direbus dan sebagainya. Batangnya pula boleh dibuat masak lemak.

Pokok sarek adalah jenis pokok bermusim, biasanya ia akan tumbuh selepas musim hujan dan akan mati bila sampai masanya. Ia hidup subur di kawasan lembab dan redup.

Ketinggian pokok sarek boleh mencapai sehingga 1.5 m. Daunnya berbentuk jejari di bahagian atas dan tidak gugur. Daunnya akan layu dan mati sekali dengan batangnya, membiarkan ubi membesar di bahagian dalam tanah. Ubinya besar bertekstur seperti isi keladi.

Terdapat lebih 80 spesis Amorphopallus di seluruh negara tetapi hanya dua spesis yang mempunyai kepentingan sebagai makanan.

Cecair ubi sarek liar dijadikan sebahagian daripada campuran racun sumpitan oleh kaum Orang Asli di Perak. 

Orang China menggunakan ubi sarek menjadi tepung untuk dibuat makanan seperti tauhu. Orang Jepun pula merebus ubi ini untuk menghasilkan makanan seperti mihun. 

Sesetengah orang menjadikan ubi ini sebagai makanan ikan. Selain dijadikan bahan makanan dan racun sumpitan, spesis ubi sarek yang tertentu juga digunakan sebagai ubatan tradisional sebagai ubat pupuk dan ubat untuk dimakan.

 

No comments:

Post a Comment