Labu
banyak jenis. Salah satu labu dikenali labu pungi. Labu pungi juga dikenali
labu manis. Labi jenis ini berbuah besar dan apabila matang kulitnya keras. Setelah
dituai, semakin lama disimpan, semakin keras kulitnya.
Labu
pungi yang telah matang biasanya dijadikan pengat labu atau sira labu.
Memandangkan
kulitnya menjadi keras atau liat, maka agak sukar untuk membelah, seterusnya membuang
atau mengupas kulit labu pungi.
Untuk
mengatasi masalah itu, ada cara atau petua lebih mudah untuk membelah, menjurai
(memotong secara memanjang) dan membuang kulitnya.
Caranya
ialah proses membuang kulit dilakukan ketika buahnya masih dalam keadaan asal. Maksudnya,
tidak dibelah terlebih dahulu sebelum menjurai dan membuang kulitnya.
Proses
membuang kulit labu pungi tanpa membelahnya, akan memudahkan proses untuk membuang
kulit kerana senang dipengang. Dalam keadaan ukuran besar dan berat, mudah
untuk memotong atau membuang bahagian kulitnya. Pegangan buah lebih kemas dan
kerja-kerja membuang kulit mudah dilakukan.
Setelah
buah dibuang kulit, baharu buah itu dibelah dua dan seterusnya dijurai mengikut
ukuran yang dikehendaki. Untuk membuat pengat, isi labu perlu dipotong kecil, sedangkan
jika ingin dibuat sira labu, ia dijurai dari atas sehingga ke bawah.
Jika
masih ada kulit terlekat, biasanya di bahagian lurah, ia boleh dibuang apabila
buah telah dijurai.
Selamat
mencuba.
No comments:
Post a Comment