Cempedak merupakan antara jenis buah yang
popular di negara kita. Isi buah yang sedap dan berkhasiat menjadi pilihan penggemarnya.
Pokok cempedak menghasilkan buah secara
bermusim di mana dalam setahun hanya terdapat satu musim utama. Ini berbedza
dengan nangka di mana buahnya tidak bermusim. Buah cempedak dikenali sebagai
'multiple fruit' memandangkan ia terdiri daripada gugusan banyak bunga betina
dalam satu jambak.
Buah cempedak mengambil masa 100 hingga 120
hari untuk masak setelah bunganya mengorak.
Buah cempedak juga hampir sama dengan buah
nangka di mana kulitnya dipenuhi dengan duri-duri halus yang pendek. Walau
bagaimanapun, bentuk buah ini membujur panjang dan saiz buah cempedak adalah
lebih kecil dari buah nangka.
Ada petua atau cara untuk memetik buah
cempedak yang telah matang. Petua tersebut ialah:
- Kulit lembut apabila dipicit.
- Kulit buah menjadi cekang
- Warna kulit buah lebih cerah
- Tangkai buah bertukar dari hijau menjadi perang dan licin tidak berbulu
- Perhatikan pada tangkai buah akan ada sehelai daun paling hampir dengannya yang dipanggil daun pengasuh. Daun pengasuh akan bertukar menjadi kuning keperangan bila buah sudah mula matang
- Kalau buah sudah masak di pokok, ada bau manis wangi.
- Kulit lembut apabila dipicit.
- Kulit buah menjadi cekang
- Warna kulit buah lebih cerah
- Tangkai buah bertukar dari hijau menjadi perang dan licin tidak berbulu
- Perhatikan pada tangkai buah akan ada sehelai daun paling hampir dengannya yang dipanggil daun pengasuh. Daun pengasuh akan bertukar menjadi kuning keperangan bila buah sudah mula matang
- Kalau buah sudah masak di pokok, ada bau manis wangi.
No comments:
Post a Comment