Cendawan
terdapat banyak jenis. Salah satu cendawan yang terkenal ialah cendawan kukur.
Cendawan
kukur lazimnya ditemui pada batang pokok kayu mati. Ia tumbuh meliar dan mula
hidup selepas hujan. Tidak hairan, cendawan berkenaan hanya boleh ditemui
mengikut musim tertentu hingga ada ketikanya ia sangat sukar diperoleh.
Bagaimanapun,
sekarang ini sudah ada pengusaha yang menanam cendawan kukur secara komersial.
Jadi, cendawan kukur kini boleh didapati sepanjang masa dan tidak lagi perlu
bersusah payah mencarinya.
Cendawan
kukur banyak tumbuh di Mexico, India dan Nigeria selain negara di Asia
Tenggara. Namun di kebanyakan negara, ia tidak popular sebagai makanan seperti
di Malaysia.
Permintaan
terhadap cendawan kukur amat baik. Walaupun sudah ada pengusaha cendawan sisir,
namun bekalan masih tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan yang tinggi.
Tidak hairan jika harga cendawan kukur pasaran agak mahal.
Cendawan
kukur atau nama saintifiknya Schizophyllum commune sentiasa mendapat permintaan
tinggi. Penanaman kulat sisir bukan sahaja mampu menyediakan bekalan secara
berterusan tanpa musim, tetapi juga mampu mengelak risiko keracunan jika ia
dikutip tanpa diketahui keadaan persekitaran ketika itu.
Cendawan
kukur bukan sahaja sedap dimakan sama ada digoreng atau digulai, tetapi juga mempunyai
khasiat nutrisi dan perubatan yang tinggi berbanding cendawan lain antaranya
cendawan butang, enoki dan tiram.
Cendawan
kukur mengandungi schizophyllan iaitu sejenis ramuan di dalam ubat antibarah
khususnya barah serviks. Ia bertindak meningkatkan sel imun bagi membunuh sel
barah, virus atau kuman yang menyerang badan.
Ia
juga mengandungi sebatian antioksidan yang kuat seperti selenium, asid
protocatechuic, ergotheionene dan sebatian fenolik yang diperlukan bagi
menyingkir toksik dalam badan selain kaya dengan protein, karbohidrat,
magnesium dan vitamin D.
No comments:
Post a Comment