Saturday, 2 January 2021

KHASIAT CENDAWAN KUKUR

Cendawan terdapat banyak jenis. Salah satu cendawan yang terkenal ialah cendawan kukur.

Cendawan kukur lazimnya ditemui pada batang pokok kayu mati. Ia tumbuh meliar dan mula hidup selepas hujan. Tidak hairan, cendawan berkenaan hanya boleh ditemui mengikut musim tertentu hingga ada ketikanya ia sangat sukar diperoleh.

Bagaimanapun, sekarang ini sudah ada pengusaha yang menanam cendawan kukur secara komersial. Jadi, cendawan kukur kini boleh didapati sepanjang masa dan tidak lagi perlu bersusah payah mencarinya.

Cendawan kukur banyak tumbuh di Mexico, India dan Nigeria selain negara di Asia Tenggara. Namun di kebanyakan negara, ia tidak popular sebagai makanan seperti di Malaysia.

Permintaan terhadap cendawan kukur amat baik. Walaupun sudah ada pengusaha cendawan sisir, namun bekalan masih tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan yang tinggi. Tidak hairan jika harga cendawan kukur pasaran agak mahal.

Cendawan kukur atau nama saintifiknya Schizophyllum commune sentiasa mendapat permintaan tinggi. Penanaman kulat sisir bukan sahaja mampu menyediakan bekalan secara berterusan tanpa musim, tetapi juga mampu mengelak risiko keracunan jika ia dikutip tanpa diketahui keadaan persekitaran ketika itu.

Cendawan kukur bukan sahaja sedap dimakan sama ada digoreng atau digulai, tetapi juga mempunyai khasiat nutrisi dan perubatan yang tinggi berbanding cendawan lain antaranya cendawan butang, enoki dan tiram.

Cendawan kukur mengandungi schizophyllan iaitu sejenis ramuan di dalam ubat antibarah khususnya barah serviks. Ia bertindak meningkatkan sel imun bagi membunuh sel barah, virus atau kuman yang menyerang badan.

Ia juga mengandungi sebatian antioksidan yang kuat seperti selenium, asid protocatechuic, ergotheionene dan sebatian fenolik yang diperlukan bagi menyingkir toksik dalam badan selain kaya dengan protein, karbohidrat, magnesium dan vitamin D.

No comments:

Post a Comment