Extra Vigin Olive Oil Zouitina, minyak zaitun putik terbaik Moroco. Ia mempunyai kadar keasidan yang sangat rendah (kurang daripada 0.2%) dan kandungan lemak yang sempurna dan menjadikan minyak ini salah satu minyak zaitun extra virgin terbaik di dunia.
- Mendapat pengiktirafan dari pelbagai institusi terkemuka antarabangsa.
- Mempunyai tahap keasidan paling rendah
- Rasa lembut dan mesra deria rasa.
- Berkualiti
tinggi.
- Sentiasa diuji secara klinikal oleh institusi pihak ketiga
- Anak-anak pun boleh minum
- Kualiti terbukti secara klinikal
- Telah memasuki pasaran Amerikan Syarikat, China, Kanada, dan Eropah
- Anak-anak pun boleh minum
- Kualiti terbukti secara klinikal
- Telah memasuki pasaran Amerikan Syarikat, China, Kanada, dan Eropah
Zouitina, nama yang tidak asing lagi di
peringkat global; mempunyai kualiti yang tinggi dengan nilai keasidannya yang
kurang dari 0.15 peratus secara tidak langsung mempunyai kadar Omega 3 yang tinggi.
Malah, harganya paling kompetitif di pasaran
Malaysia menjadikan ia amat sesuai diamalkan dalam pemakanan seharian.
Minyak Zaitun Zouitina Prestige merupakan
minyak zaitun yang terhasil daripada buah zaitun muda dan putik. Buah zaitun
muda yang dituai awal dan diproses dalam tempoh singkat mampu menghasilkan
minyak zaitun yang mempunyai bau serta rasa buah yang segar dan ringan untuk
diminum. Minyak Zaitun Prestige juga merupakan minyak zaitun paling saintifik
bertaraf antarabangsa.
Apakah yang anda perlu tahu mengenai minyak
zaitun? Kepada mereka yang telah lama mengamalkan atau baru mahu berjinak-jinak
mengamalkan pengambilan makanan sunah ini, apa yang sebenarnya anda perlu
tahu?
Perkara pertama yang anda perlu tahu ialah,
buah zaitun terhasil dari perahan buah zaitun yang menghasilkan dua bahagian,
iaitu minyak zaitun dan hampas buah zaitun yang diperah. Hampas buah zaitun
disebut sebagai “pomace”
Minyak zaitun yang terhasil dari proses
perahan tadi kemudian akan dikelaskan kepada tiga kategori berdasarkan kualiti
minyak yang terhasil. Tiga kategori ini ialah Extra Virgin Olive Oil (EVOO),
Virgin Olive Oil (VOO) dan Lampante.
Dari tiga kategori ini, hanya EVOO dan VOO
yang selamat untuk dimakan sebagai Edible Oil. Lampante pula tidak selamat
untuk dimakan kerana ia tidak menepati nilai kimia minyak zaitun yang selamat
serta tidak memenuhi ujian organoleptic yang ditetapkan bagi minyak zaitun.
Perkataan Lampante itu sendiri dari Bahasa
Sepanyol bermaksud lamp oil atau minyak lampu. Ini kerana minyak yang rendah
kualiti ini kebiasaannya digunakan sebagai minyak lampu.
Menurut angka WHO, lemak trans membawa
kepada setengah juta kematian akibat penyakit jantung setiap tahun.
Denmark yang telah mengambil langkah
menghapuskan lemak trans dalam produk makanan sejak 20 tahun lalu telah
menyaksikan penurunan penyakit kardiovaskular. Lemak trans ialah asid lemak tak tepu yang
boleh terhasil dalam makanan semula jadi atau diproses.
Ia dihasilkan dalam sektor makanan yang
diproses melalui hidrolisis minyak untuk menghasilkan lemak pepejal seperti
marjerin.
Ujian Sensori/Deria (Organoleptic Test)
melibatkan warna, bau dan rasa minyak zaitun. Ujian ini dilaksanakan bagi
mengenal pasti kualiti minyak zaitun sama ada Extra Virgin, Virgin dan yang
terakhir serta berkualiti rendah ialah Lampante.
Pilih minyak zaitun yang mempunyai Ujian
Sensori/Deria (Organoleptic Test) untuk dapatkan minyak zaitun yang berkualiti
tinggi iaitu Extra Virgin Olive Oil.
Untuk memastikan pemilihan minyak zaitun
yang tepat, anda perlu melihat kepada COA Organoleptic Test/ Sijil Ujian
Sensori/Deria produk yang anda beli.
Tiga cara mudah penggunaan minyak zaitun:
- Minum secara terus
Bagi mereka yang dah biasa amalkan minyak
zaitun secara terus, tiada masalah untuk peringkat ini. Tapi!! bagi mereka yang
baru sahaja berjinak-jinak untuk amalkan, jangan risau! Kita ada minyak zaitun
citrus yang bertekstur ringan dan tidak pahit.
- Campur bersama makanan
Pilihan lain adalah campur bersama makanan
atau dijadikan sebagai "dressing". Sangat perfect rasa dia! Contoh
jadikan dressing salad/buah.
- Sebagai bahan masakan
Nak senang, letak je minyak zaitun dalam
pan dan phewww masak je! Yang penting jangan masak dengan suhu yang tinggi ya.
Keistimewaan minyak zaitun:
- Menurunkan kadar kolestrol
- Menghalang pengerasan pembuluh darah
- Mencegah sakit jantung, serangan strok
- Mengawal tekanan darah
- Mengawal kencing manis
- Antiradang
- Menggalakkan pertumbuhan bakteria baik
(probiotik) di dalam usus
- Membantu mengatasi masalah penghadaman
- Mengandungi antioksidan yang tinggi
- Mencegah penyakit
- Awet muda
No comments:
Post a Comment