Khasiat dan manfaat kunyit tidak asing. Kunyit digunakan dalam menu masakan rakyat Malaysia sebagai perisa dan pewarna. Kebaikan kunyit juga digunakan sebagai ramuan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.
Kunyit baik dijadikan jus. Kunyit yang
diguna adalah kunyit kampung biasa jadi ia merupakan bahan sebagai pemulihan
ringan.
Kunyit ada banyak jenis dan setiap itu
berbeza fungsi maka kenalilah jenis kunyit yang diguna untuk elak daripada
mendapat mudarat.
Elak dari ambil kunyit mentah melainkan
kunyit muda yang dihiris nipis kerana getahnya boleh memudaratkan.
Kunyit tua yang dijadikan minuman perlu
dihiris nipis, dikeringkan atau direbus terlebih dahulu.
Selain dijadikan jus, kunyit muda juga boleh dimakan sebagai ulam.
Kandungan vitamin dan mineral yang terdapat di dalam kunyit adalah sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang untuk keperluan manusia.
Kelebihan dan kebaikan kunyit:
- Agen antibakteria semula jadi.
- Berguna dalam pembasmian luka dan kesan terbakar.
- Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru-paru.
- Mengurangkan risiko leukemia terhadap kanak-kanak.
- Memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer.
- Boleh mencegah berlaku pelbagai bentuk kanser yang berbeza.
- Anti-radang yang bekerja tanpa kesan sampingan.
- Membantu dalam metabolisme lemak.
- Membantu dalam pengurusan berat badan.
- Menghentikan pertumbuhan barah.
- Sangat pantas dalam penyembuhan luka.
- Membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak.
- Boleh membantu dalam rawatan psoriasis.
- Merawat keadaan kulit radang.
- Merawat keadaan kulit radang.
No comments:
Post a Comment