Sunday, 22 November 2020

AROMA KUIH DIMASAK MENGGUNA SABUT KELAPA

Penyediaan kuih bahulu, akok, beko dan seumpamanya secara tradisional dengan menggunakan sabut kelapa dan arang sebagai bahan bakar masih diamalkan kebanyakan pembuat kuih berkenaan kerana dapat mengekalkan keunikan rasa kuih.

Pembuat kuih sanggup menghadapi kesukaran memasak berbanding menggunakan dapur atau pemanas teknologi moden yang lebih cepat untuk membuat kuih yang popular di Kelantan itu, semata-mata untuk mengekalkan keunikan cara masaknya.

Proses membakar menggunakan sabut kelapa adalah warisan turun-temurun pembuat kuih yang ingin mengekalkan aroma rasa bau asap yang menjadikan ia lebih ‘asli’ dan membangkitkan rasa.

Penggunaan sabut kelapa turut menarik minat pembeli yang menjadi identiti cara memasak sesuatu kedai. Sebab itu, tempat memasak biasanya diletak di bahagian kedai untuk menarik perhatian pembeli.

Pembeli yang inginkan keaslian rasa kuih sanggup menunggu lama semata-mata ingin menikmati kuih kegemaran mereka yang dimasak dengan menggunakan sabut kelapa serta arang.

No comments:

Post a Comment