Kerabu bunga nipah. Pokok nipah boleh dianggap pokok serba guna
seperti pokok kelapa. Semua bahagian pokok nipah boleh dimanfaatkan. Pokok
nipah hidup di tanah lembab atau berpaya. Pokok nipah dikategori jenis pokok
palma.
Pucuk nipah muda dibuat rokok rokok daun. Daun
apabila tua pula dijadikan atap nipah.
Buah nipah tua boleh dikopek untuk mendapatkan isinya.
Tandan nipah boleh mengeluarkan nira atau tuak nipah.
Bahagian batang pokok nipah yang mudah boleh dapatkan
umbut nipah untuk dibuat sayur atau kerabu.
Pokok nipah matang mengeluarkan tandan yang di
bahagian hujungnya terbentuk bunga. Bunga membesar dan menghasilkan buah secara
setompok rapat-rapat yang kelihatan seperti bulat.
Bunga nipah mudah boleh buat kerabu. Bunga
nipah yang ingin dibuat kerabu atau sayur, hendaklah diambil sebelum ia kembang
dan menghasilkan buah. Rasanya sedikit kelat, tetapi sedap.
Bagaimana resipi kerabu bunga nipah adalah sama
dengan membuat kerabu mengguna bahan lain. Setiap orang boleh membuatnya
mengikut cita rasa masing-masing.
Rasa bunga nipah berbeza dengan yang lain.
Mereka yang tinggal di kawasan persisir pantai
di kelantan, selalunya menjadikan kerabu bunga nipah sebagai menu hidangan
istimewa semasa jamuan majlis perkahwinan.
Selain bunga nipah, kerabu juga dibuat
menggunakan umbut nipah.
Kerabu bunga nipah mahupun kerabu umbut nipah
memang dianggap menu istimewa bagi masyarakat di persisir pantai di Kelantan.
No comments:
Post a Comment